Clasificarea PK

Incrucisarea HM cu aripioare lungi cu PK traditional a dus la dezvoltarea HMPK. La fel ca PK traditional, forma HMPK este asimetrica dar combina ambele caracteristici de PK si HM. In 2005 IBC a clasificat official, creand standarde separate pentru ambele forme: traditional (asimetric) PK si asimetric show PK. Ambele standarde sunt asemanatoare, mai putin in doua puncte: inotatoarea caudala si dorsala.
Aparitia catalogarii de PK a dus cu timpul la impartirea acesteia in 3 clase. Apare astfel intrebarea: care sunt asemanarile si deosebirile intre aceste standarde?
Aspectul general: asa cum indica si numele, PK-ul asimetric (traditional si “de show”) au un aspect general nesimetric cauzat mai ales de lungimea ventralelor si de forma analei. Pe de alta parte, PK-ul simetric are o forma echilibrata, aripioarele egal distribuite si, forma ideala, poate fi incadrata intr-un oval.
Forma corpului (trunchiului): forma corpului la toate cele trei clase este oarecum asemanatoare. Este important ca trunchiul pestelui sa se potriveasca cu marimea aripioarelor sis a prezinte un peduncul caudal puternic, capabil sa sustina caudala. Linia generala a pestelui (asa numita “mouth-to-dorsal topline) trebuie sa fie o curba lina, fara cocoase sau adancituri. Solzii trebuie sa fie bina aliniati, fara neregularitati.
Asimetric traditional PK:

Imagine

Caudala: la toate trei tipurile de PK deschiderea caudalei trebuie(ideal) sa fie 180 grade dar diferentele apar la forma si la ramificatiile radiilor. Caudala la traditional (asimetric) PK este permis sa fie rotunda sau o forma putin ascutita. La PK asimetric “de show” si la PK simetric caudala trebuie sa aiba radii puternice si forma de semicerc (asemanatoare literei “D”). Deschiderea caudalei mai mare de 180 grade nu este o problema dar nici nu se puncteaza mai bine decat o deschidere de 180 grade. Deasemenea, caudala nu trebuie sa fie mai lunga decat o treime din corpul pestelui.
Dorsala: la toate trei tipurile principala problema comuna este ca prima radie (cea dinspre cap) sa nu fie prea scurta. La PK-ul traditional (asimetric) dorsala are forma unui semicerc, cu o usoara alungire ce se termina intr-un punct. La PK-ul “de show” dorsala trebuie sa fie un semicerc perfect, sa se deschida ca un evantai. Capacitatea aripioarei de a se deschide in felul acesta nu este data de volumul ei mare ci de numarul mai mare de radii. La PK-ul simetric dorsala poate fi putin dreptunghiulara dar important este sa nu strice aspectul general echilibrat al pestelui.
Asimetric show PK:

Imagine

Anala: porneste chiar de langa stomac si continua pe peduncul. In situatii ideale aceasta trebuie sa se suprapuna partii de jos a caudalei in momentul cand pestele se infoaie. La PK-ul traditional (asimetric) anala are forma unui trapez, cu partea mica in fata si partea mare in spate care se incheie/prelungeasca intr-un punct ferm. Lungimea ultimei raze trebuie sa fie dubla fata de lungimea celei mai joase radii a caudalei. La PK-ul “de show” forma analei este oarecum similara, dar este de preferat sa nu se prelungeasca intr-un punct. La PK-ul simetric anala trebuie sa fie mai mult dreptunghiulara, paralela cu corpul. Radiile analei trebuie sa fie aproape egale intre ele, aproape egale cu ultima radie a caudalei sis a nu depaseasca inaltimea dorsalei, pentru ca pestele sa nu-si piarda aspectul simetric.
Ventralele: la PK-ul traditional (asimetric) pot fi pline/voluminoase sau subtiri dar trebuie sa aiba lungimea de minim 2/3 din lungimea corpului. La PK-ul asimetric “de show” lungimea trebuie sa respecte aceeasi regula dar este preferat ca aspect sa fie voluminoase. Spre deosebire de ambele variante asimetrice, la PK-ul simetric ventrala trebuie sa fie mai scurta si sa se echilibreze bine cu inotatoarele nepereche pentru a mentine aspectul.
Simetric PK:

Imagine

Tradus cu acordul lui
Joep van Esch, administrator www.bettaterritory.nl , articolul original http://www.bettas4all.nl/viewtopic.php?f=7&t=586