Muscarea cozii – De ce fac betta acest lucru, este ceva genetic?

de Victoria Parnell

Unul dintre cele mai dezamagitoare lucruri care se pot intampla atunci cand comandati pesti, acestia va sunt expediati, iar la primirea lor deschideti acel indelung asteptat pachet doar pentru a constata ca superbului vostru mascul betta cu inotatoare lungi ii lipseste jumatate din coada.

Imagine

Acest mascul melano si-a muscat jumatate din coada in timpul transportului

Oare ce sa se fi intamplat? Si este ceva ce ar fi putut fi facut pentru a preveni sa se intample asta?

Primul lucru pe care trebuie sa il intelegeti este ca, de obicei, pestele vostru si-a facut singur aceasta si ca cea mai mare parte a vanzatorilor nu isi pot asuma responsabilitatea pentru ceea ce isi face pestele dumneavoastra lui insusi in timp ce se afla in tranzit. Nu sunt sigura ca cineva stie cu adevarat de ce betta isi musca inotatoarele, dar pe baza deductiei si a experientei putem face o presupunere destul de apropiata de realitate.

Am descoperit in cele mai multe cazuri ca un mascul care isi mesteca propria coada reactioneaza la o situatie stresanta. De aceea, se poate vedea aceasta de cele mai multe ori la betta care au fost expediati prin posta, sau la cei care au fost lasati inchisi (in pachet) pentru prea multa vreme. Pe parcursul transportului un betta se afla in intuneric complet, intr-un spatiu foarte mic, si nu stie ce se intampla. Mai mult, este fara indoiala bruscat la manipularea pachetului. Din cauza spatiului limitat dintr-o punga de transport, inotatoarele sunt rasucite in jurul capului pestelui, iar el se afla foarte aproape in special de inotatoarea caudala atunci cand se rasuceste in punga. Este aproape de inteles in aceasta situatie ca poate atinge si se poate repezi la un obiect care “ii perie nasul”, fara sa realizeze ca este propria lui coada. Muscarea cozii in timpul transportului apare mai ales la masculii foarte voluminosi cu inotatoare lungi (cu alte cuvinte, aceia pe care ni i-am dori cel mai mult sa NU isi deterioreze cozile!), dar am vazut ca se intampla, uneori, si la femele si la betta plakat. De fiecare data, acestia aveau inotatoare mai lungi decat era normal pentru sexul/tipul lor.

Imagine

Mascul care si-a muscat coada in timp ce se infoia catre alt mascul

Imagine

Acelasi mascul inainte de a-si musca coada

Betta care sunt tinuti inchisi in spatii stramte sunt de asemenea cunoscuti pentru ca isi mesteca propriile cozi daca sunt plasati brusc intr-un spatiu extins in contact cu alt mascul betta.
Uneori este o reactie extrem de agresiva atunci cand pestele nu reuseste sa ajunga la celalalt mascul si isi musca propria coada din frustrare. In multe cazuri betta va manca, efectiv, portiunea muscata, dar uneori veti gasi bucati din coada pe fundul pungii lui.

Betta tinuti la lumina foarte puternica (artificiala sau naturala) pentru perioade de timp prelungite pot reactiona prin muscarea cozii, si cred ca fac aceasta ca o reactie similara cu cea din timpul transportului: stress, orbire, confuzie. Ochii unui betta au capacitatea de a vedea anumite spectre de culoare si miscarea intr-un anumit mediu specific. Lumina stralucitoare ii face sa se simta expusi si le creste stresul.

O coada muscata este o rana deschisa, vulnerabila la infectii. In perioada in care pestele vostru este in curs de vindecare asigurati-va sa fie tinut in apa foarte curata. In general nu recomand medicatie preventiva, dar o mica picatura de Melafix in primele cateva zile va face de obicei minuni incurajand cresterea, vindecarea, si prevenind infectarea ranii cu fungi sau bacterii daunatoare. Tinerea pestelui intr-o infuzie puternica de frunza de migdal indian (Indian Almond) va avea un efect similar, cat si, in plus, pastrarea pestelui linistit, pentru a preveni sa isi mai faca rau pe viitor.

In realitate nu exista nimic ce ai putea sa faci pentru a opri pestele tau betta sa-si muste coada daca are aceasta inclinatie, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a scadea probabilitatea ca acest lucru sa se intample. Masculii cu inotatoare mari par a fi mai putin predispusi sa-si deterioreze cozile daca sunt transportati in pungi mai mari, avand o capacitate mai mare – deci, mai multa apa. Daca se pune o mica bucata de frunza de migdal indian (Indian Almond) in pungile lor, aceasta va elibera in apa tanini benefici,  care se pare ca au efectul de a-i calma, facandu-i sa fie mai putin vulnerabili la stres. Daca tineti pestii vostri betta in spatiu inchis, incercati sa nu-i expuneti altor masculi mai mult de cateva ore pe zi. Tineti fish-room-ul luminat difuz, expunand betta la lumina stralucitoare numai daca este examinat sau fotografiat.

Au existat speculatii cum ca tendinta betta de a-si musca propria coada este genetica, si ar putea fi ceva adevar in aceste presupuneri. Sigur nu vedem prea des un betta veiltail cu automutilare, chiar daca acesti pesti trec prin mult mai mult stres, in medie, decat HM de expozitie. Alaturi de inotatoarele lor mai pline, mai lungi, tipurile moderne de show ar putea sa fi mostenit si o predispozitie catre nervozitate si reactii extreme la stres. Ar fi interesant de vazut daca aceasta trasatura ar putea fi eliminate prin excluderea din programul vostru de inmultire a exemplarelor cunoscute ca avand obiceiul sa-si muste coada. Este un lucru cunoscut faptul ca majoritatea pestilor care isi musca propria coada sunt folositi ca pesti de inmultire, crescatorii pasionati putandu-i achizitiona la un pret mult mai rezonabil decat cel al masculilor din aceeasi descendenta care nu prezinta muscaturi, si nu ii deranjeaza atat de mult daca pestii sunt astfel in timpul depunerii. Eu insami ma fac vinovata de a fi aruncat  un mascul mare, de show, direct la depunere,  imediat ce si-a sfasiat propria coada, si nu sunt singura. S-ar putea ca, inconstient, crescatorii sa perpetueze aceasta trasatura, marind procentul de frumosi “muscatori de coada” in comunitatea betta. Iata un aspect la care ar trebui sa reflectam!

O coada muscata nu trebuie confundata cu o coada “suflata”. Cand un mascul este descris ca “suflandu-si” inotatoarele, acesta este un termen asociat cu curioasa anomalie care apare la unii masculi cu inotatoare bogate, care inoata prea mult sau se infoaie prea tare. In tesatura dintre radii se formeaza gauri, iar capetele cozii incep sa se destrame (sa se roada pe margini), ca un steag vechi care fost multa vreme batut de vant. In cazuri extreme inotatoarea caudala se dezintegreaza complet, lasand pestele cu extensii radiare ascutite, ca niste cuie, si fara nici o tesatura intre ele. In forma mai putin severa, “coada suflata” poate fi si la nivelul inotatoarelor, la toate cele trei inotatoare nepereche, nu neaparat numai la caudala … dispersandu-se de-a lungul radiei in diferite locuri. Tratamentul pentru acesti pesti este acelasi ca in cazul muscarii cozii: apa curata si grija sa nu se infecteze. Betta cu inotatoare deteriorate sunt mai vulnerabili la atacul bacteriilor si al fungilor.

Atacul bacteriilor si al fungilor deterioreaza, de asemenea, inotatoarele, dar aspectul este diferit. Puteti vedea aripioarele inotatoare erodandu-se treptat, tiparul fiind mai uniform, mai neted, pana ce pestele nu mai ramane cu altceva decat cioturi (resturi). De obicei este o margine neagra sau alba in cazurile de fin rot, iar acestea trebuie tatate imediat daca vrei sa opresti evolutia bolii. Daca aveti un peste cu inotatoare deteriorate, urmariti cu atentie aparitia unei margini rosii care ajunge pana la stadiul de rana. Daca il observati din stadiu destul de timpuriu, un tratament de cateva zile cu Melafix va rezolva problema inainte ca aceasta sa devina un impediment major atat pentru dumneavoastra cat si pentru peste.

Desi nu este prea frumoasa ca aspect si poate fi ceva dezamagitor, acordandu-i-se ingrijirea adecvata o coada muscata se va vindeca in cateva saptamani,  si deseori va reveni la aspectul sau initial.

Articol tradus cu acordul autoarei . Sursa  www.bettysplendens.com