O privire mai atenta asupra notiunilor de baza ale geneticii

de Joep van Esch

Atunci cand te ocupi de reproducerea Betta, poate fi de foarte mare ajutor sa ai niste notiuni de baza in domeniul geneticii. Un lucru cu adevarat important in legatura cu genetica este sa intelegi terminologia folosita. In acest articol voi incerca sa clarific si sa ating cateva elemente de baza, care sunt indispensabile pentru a intelege genetica Betta intr-o maniera simplificata.

Terminologia de baza a geneticii

• ADN : Acid dezoxiribonucleic, materialul unui organism care se poate mosteni.
• Gena : Unitatile de mostenire (succesiune) care transmite informatia de la parinti la descendenti.
• Cromozom: O lunga asociere de gene, filiforma, aflata in nucleul tuturor celulelor. Cromozomii sunt vizibili in timpul meiozei si mitozei. Un cromozom este constituit din ADN si proteine. Un organism are totdeauna 2 cromozomi, ceea ce inseamna ca toti cromozomii sunt pereche.
• Genotip : Aceasta este componenta genetica a unui organism: genele.
• Fenotip: Trasaturile fizice si fiziologice ale unui organism. Acestea sunt influentate de componenta genetica (gene) si de mediul inconjurator.
• Alela: Alt cuvant pentru gena. Fiecare cromozom are o copie a acestei alele, adica o gena-pereche.
• Homozigot: Acest termen indica faptul ca un organism are doua alele identice intr-un singur loc pe fiecare cromozom. Aceasta are ca rezultat un organism care se inmulteste in mod real pentru o singura trasatura.
• Heterozigot: Acest termen indica faptul ca un organism are doua copii diferite ale unei gene pe fiecare cromozom.
• Gena dominanta: La un heterozigot, aceasta alela (gena) este pe deplin exprimata in fenotip. In schemele genetice, aceste gene sunt intodeauna reprezentate cu litera mare (majuscula).
• Gena recesiva: La un heterozigot, aceasta alela (gena) este complet mascata in fenotip. In schemele genetice, aceste gene sunt intodeauna reprezentate cu litera mica.
• Gena intermediara: Aceasta este atunci cand, la un heterozigot, o alela (gena) nu este deplin mascata in fenotip. Se pot deja vedea unele dintre caracteristicile genei.

Exemple bune pentru acestea sunt genele corwn- si doubletail.
– Pestii cu numai o copie a genei crowntail (ct) vor prezenta (de cele mai multe ori) unele extensii ale radiilor
– Pestii cu numai o copie a genei doubletail (dt) vor prezenta (de cele mai multe ori) o inotatoare dorsala mai extinsa si ansamblul inotatoarelor mai plin, mai bogat.

Cum sa indicati diferitele generatii?
Cand 2 parinti neinruditi (P) sunt incrucisati, descendenta lor hibrida este numita generatia F1 (pentru prima generatie filiala).
Cand generatia F1 este incrucisata, descendenta este numita generatia F2 (pentru a doua generatie filiala).
Cand generatia F2 este incrucisata, descendenta este numita generatia F3 (pentru a treia generatie filiala).
Si asa mai departe….

Acum, incercati sa vizualizati aceasta folosind de exemplu alela pentru culoarea parului la oameni:
Parul brunet este o trasatura dominanta. Cum este posibil ca doi parinti cu par brunet sa aiba un fiu sau o fiica blond(a)?

Alela pentru “par brunet” este dominanta si reprezentata cu “B”
Alela pentru “par blond” este recesiva si reprezentata cu “b”.

Raspunsul este acesta: Retineti ca toate alelele sunt perechi iar parintii trebuie sa fie heterozigoti pentru alela pentru culoarea parului. Aceasta inseamna ca ambii parinti trebuie sa posede trasatura recesiva pentru par blond (“b”) pe langa trasatura dominanta pentru par brunet (“B”), adica (“Bb”). Cel mai bun mod pentru a vizualiza aceasta este folosirea unui patrat-Punnet:

Rezumat:
Descendenta de la doi parinti care poarta genotipul heterozigot “Bb” poate sa fie in felul urmator: 25% homozigota pentru par brunet (“BB”), 50% heterozigota pentru par brunet (“Bb”) si 25% homozigota pentru par blond (“bb”).

Inbreeding, linebreeding si outcrossing

Pentru a reproduce Betta splendens de buna calitate, sunt folosite diferite metode de inmultire. De exemplu, atunci cand lucram cu halfmoon, incercam sa fixam si sa imbunatatim trasaturile dorite in liniile noastre (cum ar fi deschiderea de 180 de grade a caudalei, radii si margini drepte, dorsala extinsa si inalta, inotatoare anala extinsa etc). Aici joaca un rol important inbreeding, line breeding si outcrossing.

– Inbreeding: Un program sistematic de reproducere de animale cu grad apropiat de inrudire. Aceasta se refera in general la imperecheri de tipul: tata x fiica, mama x fiu si frate x sora.

– Line breeding: Acest termen este folosit pentru a descrie o metoda mai putin intensa de inbreeding. Aceasta se refera la imperecheri cum ar fi unchi x nepoata si frate vitreg x sora vitrega (pe jumatate frati).

– Out crossing: Se refera la reproducerea a doua rase (inbread) neinrudite.

Ce face inbreeding din punct de vedere genetic?
Inbreeding va creste probabilitatea ca orice gena sa aiba doua copii identice derivate de la acelasi predecesor. Are tendinta sa faca toate genele sa fie mai homozigote. Retineti ca fiecare animal are 2 copii ale unei anumite gene (tehnic vorbind, doua alele la fiecare locus de pe cromozom), una pentru fiecare parinte. Din nefericire, nu avem posibilitatea de a selecta numai genele dorite pe care le urmarim, pentru ca genele sunt “la pachet”….

Trebuie avut in vedere ca, in incercarea de a fixa trasaturile dorite prin inbreeding, exista intotdeauna sansa ca in mod neintentionat sa pierdem unele dintre genele dorite (“bune”) si sa fixam unele gene nedorite (“rele”) care ies la suprafata in desfasurarea procesului.
Exemple bune pentru aceasta sunt, de pilda, rasele inbreed de rozatoare de laborator. Procesul de inbreeding folosit creaza acest tip de rase, care de cele mai multe ori omoara generatiile de la a 8-a la a 12-a, datorita pierderii fertilitatii (reducerea marimii fatarii) si a viabilitatii. Rasele, care supravietuiesc acestor generatii critice de la a 8-a la a 12-a, formeaza rasele inbred de laborator. Aceste animale sunt homozigote printr-o selectie (a genelor derivate de la perechea initiala) mai mult sau mai putin intamplatoare.

De ce se foloseste outcrossing?
Asa cum s-a descris in exemplul de mai sus cu rozatoarele de laborator, in general inbreeding se poate face pana la F8 (a 8-a generatie). De multe ori rata de reusita la reproducere este realmente scazuta in acest stadiu.
Daca extrapolam acest exemplu la Betta splendens, inbreeding-ul extensiv poate avea ca rezultat pesti care sa prezinte unele caracteristici nedorite, cum ar fi: corpuri mai mici, viabilitate scazuta, scadere a agresivitatii, scadere a fertilitatii, sa nu construiasca cuiburi de bule, pesti care nu stiu cum sa se infasoare in jurul femelei etc. De aceea este recomandabil sa se foloseasca din cand in cand out-cross (un partener neinrudit, sange proaspat), in scopul de a pastra liniile sanatoase si viabile. La alegerea candidatului outcross, crescatorul are intotdeauna nevoie sa se decida care candidat poseda trasaturile dorite, trasaturi care sa poata imbunatati linia inbreed stabilita. Sigur ca exista si un risc in cazul folosirii outcrossing, deoarece crescatorul poate pierde tipul de betta la care lucra de mai mult timp. Crescatorii deseori hotarasc sa incruciseze descendenta hibrida a unui outcross din nou cu linia lor originala inbred. Aceasta pentru a adauga trasaturi noi sau imbunatatite care au aparut in urma folosirii unui outcross, dar si pentru a elimina posibile trasaturi nedorite aduse de outcross.

Atunci cand se folosesc inbreeding, linebreeding si outcrossing este important sa se constientizeze ca totul se reduce la o problema de selectie (prin cunostinte si experienta), dar factorul “noroc” joaca si el aici un rol important.
Este responsabilitatea fiecarui crescator sa observe indeaproape descendenta fiecarei generatii, cu multa grija, pentru a detecta posibile anormalitati (corpuri mai mici, viabilitate mai mica, mai putin agresivi, mai putin fertili etc). Acest lucru nu ar trebui sa fie subestimat in urmarirea scopului nostru, de a reproduce pesti echilibrat si armonios dezvoltati.

Sper ca acest articol v-a dat o mai buna imagine si intelegere asupra unor aspecte legate de genetica.

Articol tradus si postat cu acordul autorului . Articolul in original aici